Dál už je jenom politický hřbitov, ČSSD se musí nadechnout
5. 10. 2020
Boj s chudobou by měl být jedním ze základních kamenů politiky ČSSD
12. 3. 2021

Opozice při hlasování o prodloužení nouzového stavu bojovala proti Babišovi nikoliv proti kovidu

I kdyby vláda udělala tisíc chyb, opozice odmítnutím podpory nouzového stavu udělala kardinální chybu a nahrává tak primárně premiérovi Babišovi a hnutí ANO.

Na místě opozice bych si vyžádal po úvodních slovech za vládu účast a vystoupení hlavní hygieničky a ředitele ÚZIS, aby podali Sněmovně informace jako odborníci. Následně bych formuloval podmínky vládě, za kterých bych podpořil prodloužení nouzového stavu o 14 dnů. Každý jiný postup znamená, že COVID-19 získal v opozici cenného spojence. A že vlastně nejde o naši zemi, o lidi, o naše životy a zdraví, ale jenom a pouze o porážku Babiše. Ale to je v této zoufalé situaci lidí i naší země opravdu slabý argument.

Vážení opoziční politici, porazte vládu v demokratických volbách, nikoliv uprostřed kruté bitvy s pandemií COVID-19 a jejími nebezpečnými mutacemi.

Premiér mě zklamal svou cestou do Srbska a zbabělým přehazováním zodpovědnosti na ministry vnitra a zdravotnictví. Měl být tou dobou v ČR a jednat s opozicí jménem svojí vlády o podmínkách prodloužení nouzového stavu.

Přesto. Nebuďte, vážení politici a soupeři z opozičních stran, jako Andrej Babiš. Klidně ostře kritizujte vládu, kritizujte komunikaci, kritizujte chaos. Ale nenechejte v tom lidi a náš stát jen kvůli novinovým titulkům, pár vteřinám pomíjivé večerní televizní slávy a jistě vábivému pocitu, že jste to Babišovi a jeho vládě konečně nandali. Nandáte to totiž úplně někomu jinému. Nandáte to těm, kteří v první linii nasazují zdraví a životy za záchranu pacientů. Nandáte to lidem, díky kterým ještě drží pohromadě (se zaťatými zuby a možná z posledních sil) zdravotnictví či sociální služby. Hasičům, policistům, dobrovolníkům, prostě všem těm, díky kterým ještě funguje tento stát.

Byl jsem v minulosti v pozici koaličního i opozičního poslance. A nezávidím nikomu hlasování o prodloužení nouzového stavu. Má rada ale zní: vzpomeňte si prosím vždy před podobným hlasováním na Váš ústavní slib.

“Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.”

zdroj foto: Wikimedia

zdroj obsahu: Parlamentní listy